Ketchup

Marian van Groene Hart catering stuurde ons het recept van ketchup.
Ketchup is best een raar woord als je er lang naar kijkt, dus vroegen wij ons af: Waar komt het eigenlijk vandaan? Gelukkig heeft Wikipedia overal het antwoord op. In de 17de eeuw maakte mensen in China een mix van ingemaakte, zure vis en kruiden en noemde die kôe-chiap of kê-chiap.
Ketchup is inmiddels zo bekend dat er een zangroep is die Las Ketchup heet en zij hadden een grote hit met The Ketchup Song.

Terug naar de ketchup van Marian. Die kan je in een potje doen en conserveren, maar Marian zelf eet dat potje dezelfde week nog helemaal leeg. Bij de gebakken aardappeltjes en op haar boterham kan ik me zo voorstellen. Ze doet er ook maar de helft suiker in en soms een extra pepertje, je kan dus lekker variëren met ketchup.

Home made (hot ) ketchup van Marian

Dit heb je nodig:

  • 500 gram tomaten in 4-en snijden
  • 1 ui grofhakken
  • 1 knoflookteen in stukjes
  • 2 eetlepels appel azijn
  • 4 eetlepels rietsuiker (of de helft zoals Marian)
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 rode chili peper, zonder pitjes, hoe meer hoe heter
  • Halve theelepel zout

Doe het zo:

Stap 1: Snij alles. (Het kontje van de tomaat linksonder heb ik aan onze hond gevoerd, hij is er gek op)

Stap 2: Alles in de pan doen en al roerend aan de kook brengen, op middelhoog vuur ongeveer 25 minuten laten pruttelen. Zonder deksel!

Stap 3: Dan door de passe vite (of roerzeef) draaien.
Die roerzeef heb ik zelf niet, dus ik heb de blender gebruikt om de stukjes klein te krijgen. Als je net zo onhandig bent als ik trek je even een schort aan en pureer je pas als het prutje is afgekoeld om brandwonden te voorkomen.
Wil je pro gaan: een roerzeef kan je kopen bij de kookwinkel, maar is ook een stuk keukengereedschap dat vaak je bij de kringloopwinkel kan vinden.

Stap 4: En in potje doen.

Stap 5: Overal op en bij en lekker opeten –> of weggeven!

Voor de langzame eters: Eet je de ketchup niet binnen een week of 2 op, dan kan je het potje te steriliseren om het langer te bewaren. Dat doe je door deze (met ketchup en al) een uur in de oven te zetten op 100 graden. Als je snel eet is dat niet nodig.

Tip: Overal lekker bij. Voordeel van zelf maken is ook dat je het helemaal naar je eigen smaak kan maken door meer of minder suiker toe te voegen of meer of minder chilipepers. Maar je kan er ook een paprika doorheen doen, of Italiaanse kruiden.

Ook een recept of een idee? hallo@nietkopenzelfmaken.nl