Appelmoes

Appelmoes, ik heb er warme herinneringen aan. Mijn moeder maakte het vaak zelf (soms met harde velletjes erin), maar ik krijg vooral een Van de Valk flashback als ik aan appelmoes denk. Het afwasmachine gesleten Duralex schaaltje, appelmoes met de kitch-kers erop. Heerlijk!

Freestylen met Reina

Reina Boerrigter bezorgde me ooit de Friese vertaling van onze grote maakposter (50 Stikken ark dy‘tst kenne moast foar‘tst 12 jier bist.), dat was erg cool. Maar ze maakt ook de hele tijd lekkere dingen. Gnocchi, woeste pannenkoeken, en -nu dus- appelmoes. Gluhwein appelmoes!

Als volgt:

Reina: Zelf appelmoes maken doe je natuurlijk in het najaar, op zo’n dag dat de zon laag staat. Lekker, na een wandeling in het bos. Ook fijn, als tijdens een pyamadag kruidige geuren uit de keuken komen. (Maar omdat de appelmoes snel klaar is, kan het ook gewoon op een doordeweekse dag, hoor.) Het leukst is het om appelmoes te maken van zelfgeplukte appels – gekregen, mag ook.

Mijn appelmoes was dit keer van een mix van zelfgeplukte appels: een collega in Delft bracht een kilo’tje mee van de appelbomen in zijn tuin in Gent, mijn schoonvader was gaan ‘hofkesjonge’ (Fries voor stiekem fruit plukken uit andermans tuin of boomgaard) tijdens een van zijn vele fietstochten in het land van Maas en Waal, en mijn buurmeisje van 2,5 had appels voor ons geplukt in De Olmenhorst.

Het maken van appelmoes gaat op gevoel. De hoeveelheid appels die je gebruikt, hangt af van de grootte van je pan. En je moet natuurlijk niet vergeten appels over te houden voor zelfgemaakte appeltaart, appelflappen en puzzelappels. Ik doe er vaak een handjevol gedroogde abrikozen bij, voor een warme smaak, en voor wat stevigheid. Een mandarijn of sinaasappel, kaneel(stokjes) en kruidnagelen voor de herfstige geur!

Ingrediënten

  • Appels, geschild en in stukjes gesneden
  • Gedroogde abrikozen, in stukjes gesneden
  • Een mandarijn of sinaasappel, gewassen, in z’n geheel mee laten koken
  • Kruidnagelen, in de citrusvrucht geprikt, zodat je ze er na het koken niet uit hoeft te vissen
  • Kaneelstokjes
  • Eventueel extra kaneel, op gevoel
  • Suiker, een paar eetlepels, naar smaak

Je doet alles in de pan, en laat het op laag vuur koken met een bodempje water. Niet te veel water, want dan wordt de appelmoes te slap, maar voorkom dat je appels (met de suiker) aanbranden!

Wanneer de appels na 15-20 minuten zachtgekookt zijn, ben je eigenlijk al bijna klaar. Voor de geur in huis is het lekkerder om de appels een tijdje langer op een laag pitje te laten sudderen. Je haalt de pan van het vuur, de citrusvrucht en de specerijen eruit, en pureert het geheel tot een zachte moes, of je prakt de appels tot een grove moes. Daarna laten afkoelen, maar lauwwarm is de appelmoes ook heerlijk. Met gebakken aardappelen of patat!

Man, wat lekker. Dank Reina!

Ook een recept of een idee? 
hallo@nietkopenzelfmaken.nl