Boter

Ik smeer mijn brood graag dik met boter. Roomboter. En -tadaa- kookschrijver Janneke Vreugdenhil ook. En zij weet hoe je boter zelf maakt. En -het houdt niet op- we mochten haar recept gebruiken bij NKZM!

Dus aan de slag. Dit heb je nodig voor ongeveer 175 gram boter:

  • 500 ml slagroom
  • 2 el karnemelk
  • fleur de sel of zeezoutvlokken (of fijn zeezout).

Doe het zo:

Schenk de slagroom in een diepvriesdoosje of in een glazen of aardewerken schaaltje en roer de karnemelk erdoor. Sluit af met een deksel of met vershoudfolie en laat de room 24 uur fermenteren bij kamertemperatuur. Zet de gefermenteerde slagroom vervolgens minimaal 4 uur in de koelkast om goed koud te worden.

Schenk de room in een kom en klop 5 – 10 minuten met een elektrische mixer op de hoogste stand, net zo lang tot de boter zich van de karnemelk scheidt.

Schenk de boter door een zeef en vang daarbij de karnemelk op. Plak alle stukjes boter die zich in de zeef bevinden bij elkaar tot één klont.

Vul een grote kom met koud water en dompel de klont erin onder. Kneed de boter net zo lang tot er geen karnemelk meer uit komt.

Ververs het water zo nodig 1 of 2 keer. (Dit ‘wassen’ doe je om te zorgen dat er geen melkbestanddelen meer in de boter zitten. Hoe zuiverder de boter, hoe minder snel hij ranzig wordt.)

U heeft nu schone, pure boter die, in de koelkast, een paar weken houdbaar is. Voor gezouten boter kneedt u er simpelweg een snuf zout door.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is minichef.jpg
Ook een recept of een idee? hallo@nietkopenzelfmaken.nl