Augurken

Ik houd erg van augurken. Ik eet ze gewoon uit de pot, staand bij de koelkast. Het liefst heb ik ze zoetzuur, die zure vind ik zo- tja- zuur. En zonder zoetstof, want dat is vies. Zoet = suiker.

Onze vriendin Marjo Postma is kunstenaar. Kijk maar:

Ze heeft een tuinhuis waar ze ook graag werkt. Als ze daar is verandert ze in een moestuinier. Vorig jaar najaar kwamen we langs en rook het hele huisje naar azijn. Met brute kracht was ze bietjes in een pot aan het duwen, om er vervolgens het stinkende azijnmengsel op te gieten. Augurken en uitjes had ze al gedaan; er stond een mooie rij potten.

Ze houdt van haar tuin en stuurt -sinds ze weet dat we van augurken houden- soms updates. ‘Kijk wat een mooie augurk-bloem!’ en ‘Kijk, wat een schattig baby-augurkje.’

Dus toen mijn zoon dit jaar met 6 augurken van de schooltuin kwam appte ik haar. ‘Marjo, we hebben augurken!’

Recept via de app

‘Eerst borstelen, afdrogen, inwrijven met zout. Morgen afspoelen, drogen en in schone potten stoppen.’

‘2 delen azijn, 1 deel water, dat koken. Met kruiden en suiker.’

De augurken niet koken!

‘Augurken in potten stoppen, kruiden en azijn erop.’

Ok, dus:

  • 1 kilo augurken
  • zout
  • 1 liter azijn
  • 0,5 liter water
  • suiker naar smaak (5 flinke eetlepels)
  • mosterdzaad
  • en/of korianderzaad
  • en/of dille
  • en/of zwarte peperkorrels
  • en/of rode peper

Stap 1: borstelen tot alle harde haren eraf zijn. Inwrijven met zout, en de dag erna afspoelen en drogen.

Stap 2: in stukken snijden zodat ze in de potten passen (wij hadden hele grote augurken)

Stap 3: schone potten klaarzetten (uitgekookt, of 15 minuten in de oven op 115 graden, rubbers en deksels niet in de oven). Let op: de hete potten niet op een metalen aanrecht zetten, maar op een plank of doek.

Stap 4: augurken erin, goed aanduwen. Lekker vol stoppen.

Stap 5: azijnmengsel maken, gewoon alles bij elkaar en 8 minuten koken.

Stap 6: hete azijn op de augurken scheppen, helemaal tot de rand.

Stap 7: potten omdraaien (op hun kop) en wegzetten. Af en toe keren, en na 6 tot 8 weken kun je ze eten. (Tenminste, dat hopen we dan maar.)

Ook een recept of een idee? 
hallo@nietkopenzelfmaken.nl